2013. április 22., hétfő

Fiúk! számít, hogy kit vesztek el!

Jó érdekes lesz fiúknak írni, de nekivágok, mert FIÚK!!! Annyira fontos, hogy jól döntsetek! Ez azért is fontos (lányok nevében), mert Isten szerint ti vagytok egy-egy család vezetői vagyis pontosan fogalmazva: te is egy feleség és család vezetője leszel. 1! És őszintén, kevés olyan fiúval találkozom, akik betöltik ezt a küldetést és készen állnak arra, hogy egy lányt is vezessenek. Nem mondom, hogy én vagy a lányok jobbak...mindenkinek van mit fejlődni. Tény. Ezért van szükségünk Isten kegyelmére. De akkor hajrá már! Mire vársz?!
Hasonlíts Krisztusra és tedd azt, amit kér tőled! Ne akarj a világba olvadni!







És ha már a saját blogomat írom, had álljon itt egy személyes vélemény...
Neeeeeeeeeeee legyetek  nyálasak! Ha ilyenek vagytok, akkor mit csodálkoztok a lányokon...
Krisztus látszik?!


  


Menj(ünk) az Úrhoz, keresd(-sük!) ŐT!


Elismerni, hogy nem vagyunk elég erősek magunktól, nem gyengeség!

Nem kell próbálkozni "királynak" lenni, mert halált legyőzött Krisztusunk, Istenünk, Mennyei Atyánk van!


De ezek után hajrá!




Olyan férfiakra van szükségünk, akik nem szégyenlik a HITÜKET KRISZTUSBAN!

16 Mert nem szégyellem az evangéliumot, hiszen Isten ereje az, minden hívőnek üdvösségére... Róm.1:16




Nem én, hanem Ő!




Jól van, abbahagyom és álljon itt a cikk fordítása, mert sokan kértétek:)

(Még mindig lehet szólni - lány változatban is ezt írtam -, ha valamit másképpen fogalmaznál magyarul;)






Fiúk! számít, hogy kit vesztek el

 
Mint ahogy a nőknek nagyon fontos átgondolni, hogy ki lesz a férjük, ugyanúgy a férfiaknak is, hogy kit vesznek el. Sok stressztől, fusztrációtól óvhatod meg magad, ha körültekintően kiértékelsz néhány területet. 
Most azt gondolod, hogy milyen gyönyörű, barátságos hozzád A LÁNY, de ez NEM elég! Egy terhesség megváltoztat mindent, a felelősségek ellátása otthon rávilágíthat a lustaságra és a pénzügyek terén való nézeteltérések ellened fordíthatják. Az Észak-Amerikai Egyházban nagyon sok olyan férfi van, akit félrevezetett egy szép mosoly és emiatt a képességeikben, lehetőségeikben akadályozottak lettek. Ez több bajt hozott, mint boldogságot.



Mint lány sem lehet elképzelni, hogy mekkora hatással van egy férj az életünkre, ha nincs olyan őszinte időseb hölgy, aki elmondja. Ugyanígy nem tudhatod, hogy egy megnyerő külsejű lány hogyan van hatással az életedre, anélkül, hogy valaki ne lenne veled őszinte ezzel kapcsolatban. Egy házasság befolyásolja az életed majdnem minden területét. Készen állsz szembenézni velük?



1. Befolyásolja a szellemi életed.

Ha nem hívő a lány, akkor szakíts vele most.

2Kor.6:1414 "Ne legyetek a hitetlenekkel felemás igában, mert mi köze egymáshoz az igazságnak és a gonoszságnak, vagy mi köze van a világosságnak a sötétséghez?"

Nem lehetsz egy igában egy hitetlennel és közben felelősségtudóan engedelmeskedni az Ige tiszta és jó alapelveinek.
A randizás nem evangélizációra való, hanem a házassághoz kell, hogy vezessen. Néhány fiú azt gondolja, hogy milyen rosszul néz ki, helytelen lenne, ha szakítana egy lánnyal, mert nem keresztyén. 
A tény az, Isten szemszögéből, hogy ha elkezdtél egy ilyen kapcsolatot, hogy most tovább tettetheted a "szépet" vagy őszinte leszel a lányhoz és engedelmes leszel a te Istenednek? Mond el a lánynak őszintén, hogy elbuktál az Istennek való engedelmességben, elbuktál azt mutatni, hogy az evangélium egy új életközösséget jelent Krisztussal és ez alapja egy keresztyén házasságnak és főleg a randevúknak. Kérj meg istenfélő nőket a gyülekezetedből, hogy foglalkozzanak a lánnyal. Mit tehetsz még? Imádkozz! És tartsd magad távol a lánytól. Nincs randi. Ne ígérgess neki semmit a jövővel kapcsolatban, addig, amíg érettebb hívők nem biztosítanak arról, hogy átformálódott - nem csak megjátsza a megtérést a veled való kapcsolat miatt.


Ha hívő a lány, akivel barátkozol, akkor gondolkodj el azon, hogy növekszik-e vagy mozdulatlan lelki értelemben? Szereti Istent és időt tölt vele egyedül is? Törekszik arra, hogy tanulmányozza Isten Igéjét vagy izgatottabb a "shoppingolást", barátokat illetően? Hűséges - kegyelem által - Istenhez és most már hozzád vagy elcsábítható érzelmileg és testileg más férfiak iránt? Támogatni és bátorítani fog a családi áhítatok vezetésében vagy meggátol benne? Olyan lesz, aki fent lesz vasárnap reggel és készíti a gyerekeket az istentiszteletre vagy csak te fogsz küszködni, hogy mindenkit betuszkolj az autóba induláskor? Néhányan a férfiak közül olyanok vagyunk, akiknek megy, hogy megetessük a gyerekeket, felöltöztessük őket, bekapcsoljuk őket az autóba segítség nélkül, de Isten kegyelme által kaphatunk segítséget kivételes alkalmakkor. Csak azért, mert te vagy A férfi, A vezető a kapcsolatban, nem jelenti azt, hogy tudod a másikat erőltetni a megszentelődés útján. A társad vagy kolonc lesz a szentségre való törekvésedben, vagy katalizátor, édes/kedves bátorítás a személyes szellemi fejlődésedben. És ez igaz lesz a gyermekeitekre is.



Gondolkozz el mélyebben és hosszabban ezen. Imádkozz. Kérj tanácsot jó házasságban élő idősebb férfiaktól.



2. Hatással lesz a gyülekezeti szolgálatodra.


A lány, akire most is gondolsz, fontosnak tartja a helyi gyülekezetedben való részvételed? Bátorítani fog, hogy használd az ajándékaidat a közösségben vagy panaszkodni fog, ha nem segíted a szennyest kimosni? Szabaddá tesz majd, hogy tudj segíteni Krisztus testének építésében vagy ez lesz az utolsó a fontossági listán? Priszcilla (Apcsel.18) vagy Mikál (1Sám.19)? Ha szerinted ez probléma, nézz más lány után, mert válaszolnod kell majd Istennek, hogy miért olyan lányt választottál, aki hátráltat a gyülekezeti szolgálatban.

Ez különösen fontos, ha bármilyen hivatalos/missziós szolgálatban gondolkozol. Nagyon sok pásztor lett meggátolva a feleségük által, akik előnyt láttak a rugalmasabb időbeosztásban és szolgálatkészségben - fő karakterek egy szolgálatban gondolkozó férfinél. Ezek a nők megcsonkítják a gyülekezetet. A férjeik rutinszerű munkákat végeznek, ahelyett, hogy kórházi látogatásokra mennének; gyerekcsőszök, ahelyett, hogy prédikációra készülnének és kényeztetik a feleségüket, ahelyett, hogy lelkeket pásztorolnának. Sok elvárást láttam, amiket teológusoktól várnak el. Egyre több gyülekezet látja be, hogy nem csak a teológust, de a feleségét is ki kell értékelni, mint feleség és anya. Hétköznapi, hűséges férfiak sugároznak , mert szilárd jellemű, kedves, bölcs és támogató feleségük van. A feleséged nem tud alkalmassá tenni a pásztori szolgálatra, de minden bizonnyal alkalmatlanná igen.



Értékelj figyelmesen.



3.  A hírnevedre is hatással lesz.


Tudod, hogy mit mond rólad a barátnőd a barátnőinek? Az anyukájának? A facebook és twitter világnak? 

A feleségem egyszer találkozott egy hölggyel, aki folyamatosan lekicsinylően beszélt a férjéről, nem mint egy ördögi ember, nem úgy, mint rossz apa, hanem mint alkalmatlan bolond. Szokása volt ennek a nőnek, hogy így beszélt a férjéről és ez oda vezetett, hogy az emberek nem tisztelték a férjét. A te felelősséged, hogy úgy viselkedj, hogy tiszteljenek, de a feleségedé, hogy úgy beszéljen rólad, ami felépíti a megbecsülésed, ahelyett, hogy elárulja a hibáid és bukásaid a világnak. A Példabeszédek 31-ben szereplő asszony úgy viselkedett és beszélt, ami azt váltotta ki a férjéből is, hogy teljesen megbízott benne. (11.v.) Jó hatással volt egész életében a férje életére (12.v.), részben a szavai által.


Ez nem azt jelenti, hogy a feleségeknek el kellene titkolniuk a férjük komoly problémáit bármiféle bűnnel való harcukról a pásztoruk elől vagy mások elől, akiknek tudniuk kéne róla. De azt jelenti, hogy nagyon figyelmesen és tiszteletteljesen kellene, hogy beszéljenek a férjükről.  

A lány, akivel vagy, felépíti vagy lerombolja a másokban kialakuló képet rólad? A gyermekeiteknek azt fogja tanítani, hogy tiszteljenek téged vagy már a családod is kevesebbnek fog gondolni? Kiírja a nagyvilágnak minden bukásodat vagy szeretetben elrejti a világ elől és segít megharcolni őket otthon?



Mit fog tenni a feleséged a hírnevedet illetően?

4. Befolyásolni fogja a munkád és pénzügyeket.


Isten Évát segítségül teremtette Ádámnak - segítőtársnak. Mintául minden feleségnek. A barátnőd izgatott afelől, amit teszel vagy nem is érdekli? Készen állna bárhol is vagy segíteni vagy nem is akar részt venni abban, amit csinálsz? A férfi elhívásától függ, hogy a feleség/ segítőtárs hol fog segíteni, de bárhol is van, mindig így kéne legyen. Olyan sok példát látunk: parkettázó férj, aki kitérdeli a nadrágjait, olyan feleséggel, aki szereti a padlót szépen tartani és mindig előkészíti az új munkaruhát a férjének. Van egy férj, aki könyvelő és hosszú órákat kell dolgozzon, mikor adóbevallási időszak van, ekkor a felesége otthon meleg vacsorával várja és a gyerekeket már lefektette, mire megérkezik haza. Egy szolgálónak (pásztor/misszionárius), akinek sok szellemi kihívással kell szembenéznie egész nap olyan felesége van, aki végighallgatja és bátorítja. Kisvárosi orvosnak olyan felesége van, aki megoldja az otthoni sebellátást. 
De olyan férfiakról is tudunk, akiknek a feleségük ideges, fusztrált férjük elhívása miatt. Ez nagy teher a férjnek abban, hogy megélje és használja az ajándékaikat. Segítségedre lenne a barátnőd? Szeretne egyáltalán?

Mire költené a pénzt, amit te megkeresel? Elvásárolná vagy okosan beosztaná? Kikérné a véleményed pénzügyi döntésekben vagy nagy változtatásokat tenne, anélkül hogy beavatna? Vakmerően döntene a pénzügyekben vagy a te nézeteidet venné figyelembe? Sajnálkozó vagy áldozatkészen ad a gyülekezet munkájára? Extra pénzt szeretne kapni vagy arra vágyik, hogy hogyan tudna mások szükségeiben segítségül lenni? 



Gondolkozz el ezen: a kapcsolatotok szabaddá tesz vagy leterhel? 



5. A másokkal való kapcsolatod is befolyásolja.


Mit gondol anyukád a barátnődről? Azt gondolja, hogy majd milyen jó gondoskodó asszonykája lesz a kisfiának? A barátnőd tiszteli a szüleid? Boldog attól, hogy majd ők lesznek a nagyszülei a gyermekeiteknek? A barátnőd szülei megpróbálnak majd beleszólni a házasságotokba? Rátok erőltetik majd a "tanácsaikat" vagy megengedik, hogy te legyél a feje a saját háztartásodnak? El kell hagynod majd az édesapád, édesanyád és ragaszkodsz a feleségedhez, de számításba kell venned, hogy milyen hatással lesznek rátok. Az bizti, hogy valamilyen formában lesznek, a kérdés az, hogy a kapcsolatotok velük segítség lesz vagy nem.

Mi a helyzet a barátaiddal és mentoraiddal? A lány, akiben gondolkozol bátorítani fog arra, hogy legyenek olyan idősebb istenfélő férfiak, akik felé elszámolással tartozol majd vagy nem fogja érdekelni az egész téma és panaszkodni fog, hogy beleszólnak a magánéletetekbe?
Bátorítani fog arra, hogy felhívd néha a testvéred, hogy megkérdezd hogy van, vagy nyafogni fog, hogy nem töltesz vele több időt? Boldogan fogadná, ha néha egyedül kéne lefektetnie a gyerekeket, hogy te elmehess meglátogatni valakit vagy nem is lehetne ilyenről szó?

Hozz bölcs döntést, mint ostobát.

6. Befolyásolja az egészséged.

Isten Igéje elég sok figyelmeztetést ad a zsémbes, nyaggató, hirtelen természetű feleségekről.

1Móz.30:1-2
30 Ráhel látta, hogy nem tud Jákóbnak gyermeket szülni, emiatt féltékeny lett nővérére, Leára. Jákóbnak pedig azt mondta: „Adj nekem gyermekeket, mert ha nem, belehalok!”


Jákób ezért nagyon megharagudott rá, és így válaszolt: „Isten vagyok én, hogy gyermeket adjak neked?! Ha ő nem engedi, hogy szülj, akkor mit tehetek én?”

Péld.21:9 "Jobb a szabad ég alatt, a lapos háztetőn lakni, mint a veszekedős asszonnyal egy fedél alatt."


21:19 "Jobb egyedül lakni a pusztában, mint a hirtelen haragú és veszekedős asszonnyal egy házban."


25:24 "Jobb a szabad ég alatt, a lapos háztető sarkában lakni, mint a veszekedős feleséggel egy házban."


(ajjaj:P)

Azok a férfiak, akik ilyen asszonyokat vettek el, inkább kiköltöztek a tető sarkára, annak érdekében, hogy legyen valami nyugalmuk. A lány, akivel tervezed a jövőd vigyázni fog rá, hogy ne nyaggasson, zsémbeskedjen és készítsen ki mentálisan vagy megelőzi a fusztrációt, ahol csak tudja azzal, hogy megosztja a véleményét és megelégedett a vezetéseddel? Tisztelni fog és el is mondja ezt vagy úgy kezel majd mint egyet a gyerekeitek közül?


Bátorítani fog, hogy edz és olyan ételeket fog készíteni, amikkel segít megőrizni a fizikai egészséged? Vagy csak panaszkodni fog, hogy mennyi időt és energiát ölt bele?

Elérhető lesz, persze az ésszerűség határain belül, szexuálisan is vagy csak arra fogja használni a testét, hogy megkapja, amit akar? Húzódkodva gondol majd a házas ágyatokra vagy Isten ajándékának fogja tartani azt kettőtök számára, mint szerelmetek és egymásban való örömötök kifejezését?

Vedd figyelembe az Ige figyelmeztetéseit.

Szóval hogyan fog viselkedni A lány a nagy IGEN után? Ez csak egy kis betekintés abba, hogy milyen áldás vagy átok lehet egy feleség a férje számára. A hatásai hosszan tartóak és  gyönyörűek vagy szörnyűek. Persze nincs tökéletes nő, de vannak fantasztikusak. És mindenképpen jobb egyedül maradni, mint olyat elvenni, akivel az élet csak teher. Az egyedüllét lehet csodálatos - én később nősültem és volt nagyon sok áldott legényévem. A rossz társsal való házasság egy rémálom. Ismerek olyan férfiakat, akiknek a karrierjük, családjuk, személyes fejlődésük, sőt még a gyülekezetük is tönkre ment a feleségük miatt. Ez szívszorító és borzalmas, főleg a férjnek. Ne dönts könnyelműen a feleségedet illetően. Ha most egy boldogtalan házasságban élsz, vannak lehetőségek a segítségkérésre. De ha még nem vagy férj, ne lépj bele olyan rossz szituációba, ami 100%-osan visszafordíthatatlan. 
Ne vegyél el olyat, aki nem tudja követni a vezetésed. Ne vegyél el olyan lányt, aki nem keresi Krisztus szerelmét, mikor te úgy szeretnéd szeretni, mint Krisztus az egyházat. Olyannak a kezét kérd meg, aki ismeri és bemutatja Krisztus szeretetét.


      

Jó készülődést!



Ne hasonlítsd a szerelmi történetedet a filmekben szereplőkéhez, mert azokat forgatókönyvírók írják.
A tiedet viszont Isten!



1 megjegyzés:

  1. Király, hogy lefordítottad, Eszter!
    (Mire nincs időd.)

    Szerintem is sokaknak hasznos lesz, mi is ezért ajánlunk 4-5 alkalmas "felkészítést" házasság felől érdeklődőknek...márhogy feltehessünk mindenféle piszok kérdést, ami maguktól (a rózsaszín köd miatt) úgysem jutna eszükbe. :-)

    soxeretettel,


    pkende

    VálaszTörlés