2015. június 9., kedd

Agyműtét

Gondoltam hasznos lehet, ha közre adom, amit olvastam...

"Az agy alig másfél kiló, de 12 milliárd sejt és 120 billió kapcsolódás van benne. Egy, az agynak megfelelő számítógép akkora lenne, mint az Empire State Building.
Az emberi agyon egy nap tízezer gondolat fut keresztül. Ezek a gondolatok határozzák meg, hogy kik vagyunk, mit teszünk - és mivé válunk. 
A Példabeszédek 23:7 szerint: "Egy asszony olyan lesz, ahogy gondolkozik magában." (szerzők átfogalmazása)
Ralph Waldo Emerson ezt így mondta: "Gondosan ügyelj arra, hogy mire gondolsz, mert minden bizonnyal azzá fogsz válni." Azzá válunk, amit gondolunk - tehát nyilvánvalóan fontos, hogy mit gondolunk!

Ez a könyv (Linda Dillow és Lorraine Pintus - Intim kérdések, Válaszok a nők legszemélyesebb kérdéseire) kifejezetten arra helyezi a hangsúlyt, hogy mit gondolunk és hogyan éljük meg a szexuális kapcsolatunkat a férjünkkel. Kiemel téves keresztyén felfogásokat és azokat a Biblia fényében vizsgálja és rakja helyre. 

De ahogy a szexről való gondolkodásunk és felfogásunk fontos, ugyanúgy minden másról való gondolkodásunk meghatározza, hogy hogyan viselkedünk. 

Ügyelj az agyadra!

"Legtöbben könnyebben tudjuk irányítani testünket, mint az agyunkat. Engedjük, hogy naponta tízezer gondolat korlátozás nélkül vágtasson át az agyunkon. Mint engedetlen gyerekek, futkároznak, és közben érzések tömkelegét keltik. Isten azt mondja, hogy ennek nem kellene így lennie. Azzal adta nekünk az agyunkat, hogy uralkodjunk rajta. Azt akarja, hogy ügyeljünk az elménkre. Isten azt akarja, hogy mint egy anyuka, aki rendre utasítja engedetlen gyermekét, úgy irányítsuk gondolatainkat, megszabva, hogy hova mehetnek, és hova nem. Isten azt kívánja, hogy bizonyos gondolatokat dédelgessünk, másoknak pedig megálljt parancsoljunk, mondván: "NEM! Ebbe az irányba NEM megyek!"
A 2Korinthus 10:5 ezt mondja: "lerombolunk minden okoskodást és minden magaslatot, amelyet az Isten ismeretével szemben emeltek, és foglyul ejtünk minden gondolatot a Krisztus iránti engedelmességre." Mi ezt a verset így fogalmaztuk át: "Ne engedd, hogy téves gondolkodásmód irányítson. Változtass gondolkodásodon! Száműzd a régit, az új, helyes gondolatokat pedig kapd el egy lasszóval, húzd magadhoz őket. Öleled át őket, és tedd magadévá!" E szerint a vers szerint újból és újból választás elé kerülünk: helyes vagy helytelen gondolatoknak adunk helyt, Isten gondolatai, szent gondolatok vagy a világ gondolatai, bűnös gondolatok uralják életünket."

"Eszetek a fönn lévőkön járjon, ne a földön lévőkön." (Kolossé 3:2, Csia fordítás)
Ebben az igében az eszeteknek fordított görög szó észjárást vagy "gondolkodásmód"-ot jelent. A gondolkodásmód az egyes gondolatok összessége, melyek egy bizonyos idő után befolyásolják azt, hogy hogyan érzékeljük a világot. Most állj meg egy pillanatra, és tegyél fel magadnak egy fontos kérdést: A fejemben motoszkáló gondolatok hogyan befolyásolták az utóbbi húsz évben a mára kialakult gondolkodásmódomat a szexről, a ...-ról/-ről?
Múltbeli tapasztalataink; amit mondtak vagy nem mondtak nekünk a szexről; a hangok, amik felől döntünk, hogy elfogadjuk vagy elutasítjuk őket - mind befolyásolják gondolkodásmódunkat. 

Nézzünk meg három különböző gondolkodásmódot:


Ha az első vagy második véleménnyel értesz egyet, akkor változásra van szükséged - meg kell változtatnod a gondolkodásmódodat. A Róma 12:2 ezt mondja: "ne igazodjatok ehhez a világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával." A "változzatok meg" kifejezés a görög metamorphousthe fordítása, melyből a magyarban is használt metamorfózis szó származik. A metamorfózis teljes, mindenre kiterjedő változást foglal magában. 

Hajrá! :) ;)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése