2015. október 21., szerda

1 évesek lettünk

Első évünk jellemzői
Október 11-én volt az Első Házassági Évfordulónk. Tudjuk, hogy nem mindenkinek fontosak ezek az események, de nekünk igen. Fontosnak tartjuk, hogy ünnepeljük és hálát adjunk érte Istennek! ;)

Szeretnék veletek megosztani egy részletet abból a könyvből, amit most olvasok (Elisabeth Elliott-Nőnek születtél). A lányának írja a házasságkötése előtt. Ajánlom az egész könyvet elolvasásra, most csak egy részletet közlök:)
Jellemző volt az előző évünkre a fenti szavas képpel együtt.



"De mi a házasság? Bart meghatározását ismered. Nem is tudnék semmit hozzátenni, de a házasságról négy dolog derül ki, miközben napokon, heteken és éveken át együtt élsz a férjeddel. Állandóan fejlődő kapcsolat. Sohasem marad ugyanaz, vagy jobb lesz, vagy rosszabb. Ha az emberek növekednek vagy visszafejlődnek, a közöttük fennálló kapcsolatoknak is növekedniük vagy leépülniük kell.
Lassan egyre több felelősség nehezedik rájuk. Számlákat kell fizetni, nem egyszer döntést hozni, keményen kell dolgozni, amiért nem jár sem nyilvános, és nagyon sokszor más elismerés sem. Azt mondják, ha egy házaspár nem növekszik az egységben, egyre jobban eltávolodnak egymástól. Annak a párnak azonban, amelyik Isten előtt és a tanúk jelenlétében komoly fogadalmat tett, nem szabad megengednie, hogy eltávolodjanak egymástól. Ilyesminek sohasem szabad velük "megtörténnie", mintha csak nézők lennének, akiket valamilyen erő megsebesít, amely ellen képtelenek védekezni. Szeretni akarták egymást, és együtt akartak élni. Nem védtelenek, hiszen Istennel együtt nézhetnek szembe a viharokkal. Mindketten felelősek azért, hogy egymásnak tett fogadalmukat betartsák. Mindketten elhatározzák, hogy Isten akaratát teszik, és ”eljussanak Krisztus teljességének mértékére” (Ef 4,13). Es ha Istent egy háromszög csúcsának tekintjük, amelyeknek ketten az alsó sarkai, ha az Ur felé haladnak, a kettőjük közötti távolság automatikusan csökken. Az Istenhez való közeledés egyben egymáshoz való közeledést is jelent, ami növekedéssel és változással jár. Nem létezik sem nyugalmi állapot, sem a viszonylag ártatlannak hangzó össze nem illés.

Feszültségek mindig lesznek. Egy hatalmas székesegyház ereje boltívei és támpillérei nyomásában és ellennyomásában rejlik. Mindegyiknek megvan a sajátos szerepe és a sajátos ereje. Igy látom a jó házasság hajtóerejét is. Nem erő feszül a gyengeséggel szembe, hanem kétfajta erő, és mindkettőnek meghatározott szabályok szerint kell erősítenie a másikat.

Pécsi Székesegyház
fegyelem jelentőségével kapcsolatban már beszéltünk a vitorlás hajóról. A hajó nem gyengeségből engedelmeskedik a vitorlázás törvényeinek. Ez az engedelmesség az ereje. A szabályok teszik lehetővé, hogy a hajó minden erejét be tudja vetni, hogy igájába hajtsa a szelet. Isten Fiának sem a gyengeség diktálta, hogy engedelmeskedjen az Atya akaratának. Saját akaratának az erejével akarta az Atya akaratát tenni.
A jó házasságban mindkét oldalon megtalálható a másikra utaltság és a függetlenség. Csak így tudsz a férjed számára az lenni, aki vagy. Csak így egészítheted ki. Tőled várja, hogy kiegészíted, és te is csak tőle várhatod, hogy kiegészít. A másságában független tőled — te nő vagy,teljesen más, az ellentéte. "Ennek ellenére — mondja Pál apostol — az Úrban a nő semmi a férfi nélkül, és a férfi is semmi a nő nélkül.
Bár Isten a férfiből teremtette az asszonyt, a férfi asszonytól születik.
És mindketten Istentől származnak, minden élő Teremtőjétől” (1 Kor 1 1,11.12). A férfiak és a nők nem próbálhatnak és ne is próbáljanak a másik nemtől függetlenül élni. Egymásra vannak utalva, el kell ismerniük és segíteniük kell egymást. Emiatt a kölcsönös segítség miatt  amely legvilágosabban a házasságban valósul meg — rendkívül fontos, hogy a nemeket ne keverjük össze, ne bagatellizáljuk el, és ne játsszuk ki egymás ellen. Szükségünk van egymásra. A házaspár legyen férj és feleség, és ne cimborák. A hajtóerőnek meg kell maradnia, ahogy az Építész eltervezte.

Barát, vőlegény, férj. Közös életetekben sok minden lesz számodra. Bizalmasod, társad, gondviselőd, segítőtársad, játszótársad, hallgatód, tanítód, tanítványod, vezetőd, vigasztalód, és ahogyan Sára Abrahámot látta, urad. Minden szerepnek megvannak a szépségei és a korlátai, mindegyiket máshogy kell fogadnod. Ehhez tűrőképességre és alkalmazkodóképességre, felnőtt felelősségtudatra van szükséged. Az életet ez a hajtóerő teszi izgalmassá, és az érdeklődés mindaddig megmarad, amíg a szeretetből táplálkozik.

A legjobb barátom és én :)

Vannak dolgok az életben, amelyek az ünnepélyes ígéreteket látszólag nevetségessé teszik. "Férjedet szeretni, tisztelni és neki engedelmeskedni” egy betegség kimondhatatlan megaláztatásai és szenvedései közepette nagyon ironikusnak látszhat. Szeresd, tiszteld ezt a levert, megkínzott, haragos embert, aki nem hajlandó bevenni az orvosságot, és engedelmeskedj neki? 
A fogadalom komoly. Halálosan komoly. 
De nem azért fogadtad meg, mert a saját erődben bíztál. A kegyelem, amely lehetővé tette a fogadalmat, ott lesz, hogy meríthess belőle, ha úgy érzed, hogy képtelen vagy teljesíteni."

Izgalmas volt az elmúlt évünk és alig várjuk a többit. De azt is tudjuk, hogy nagyon szükségünk van Isten kegyelmére és személyére az életünkben, Akit valóságosan tapasztalunk! Várunk vissza ;)

Tipp: OTP-nél lehet csináltatni személyre szabott bankkártyákat fényképpel (1000ft) Nagyon jó! :) Mindig fizetésnél lehet beszélgetni, hogy azok mi vagyunk a képen :D Házasok vagyunk! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése