2014. december 31., szerda

Elhagyva a régit (2014), bátran a jövő felé (2015)

Sok okosságot olvasunk, olvashatunk, látunk mindenfelé. Mit és hogyan érdemes tenni, átgondolni... most, hogy új év kezdődik. Sokaknak nem szól másról, csak arról, hogy jól leisszák magukat, átbulizzák magukat az új évbe, aztán minden változatlan...



Imádkozzunk értük, remélve, hogy egyszer megismerik Istent!

Azt hiszem ez a cím az, amit kicsit kibontanék Oswald Chambers áhítatos könyvének segítségével ;)


TEGNAP

"Követni fog Izráel Istene" (Ézs 52,12).

A tegnapból nyert biztonság. "Isten visszahozza, ami elmúlt" (Préd 3,15). Az év végén buzgón kutatjuk, mit tartogat Isten nekünk a jövőben, és mégis könnyen felébred bennünk a félelem, ha a tegnapra gondolunk. Mai örvendezésünket Isten kegyelmében könnyen tompítja a múlt bűnei és a vétségek emléke. De Isten a múltnak is Istene; azért engedi meg a tegnapra való visszaemlékezést, hogy a jövőre nézve azok segítségével előbbre vigyen minket, nehogy a jelenben felületes biztonságérzésbe ringassuk magunkat.

Biztonság a holnapra. "Mert előttetek megy az Úr" (Ézs 52,12). Ez a drága kijelentés mutatja, hogy Isten akkor is őriz minket, amikor mi elmulasztunk magunkra vigyázni. Ő őrködik, nehogy megint kudarcot valljunk, ami bizonyára bekövetkeznék, ha nem Ő lenne a mi "hátvédünk". Isten keze visszanyúl a múltba és lelkiismeretünket figyelmezteti a visszaemlékeztetés által.

A ma biztonsága. "Mert ne sietséggel jertek ki" (Ézs 52,12). Amint most a következő évre "kivonulunk", ne a túláradó öröm "sietségével", de ne is felületes gondatlansággal tegyük, hanem kitartó erővel, hiszen tudjuk, hogy Izráel Istene előttünk megy. A tegnap helyrehozhatatlan bűnökkel vádol: sok alkalmat elmulasztottunk, amelyek soha vissza nem térnek, de Isten ezt a megsemmisítő megszégyenülésünket a jövőre nézve alkotó meggondoltsággá formálja át. Hagyd pihenni a múltat - de Krisztus szívén pihenjen.

A helyrehozhatatlan múltat hagyd ott az Ő kezében és lépj ki - Ővele - a kikerülhetetlen jövőbe...
(Oswald Chambers "Krisztus mindenekfelett" c. könyvéből)



HOLNAP

Az, ami a holnappal kapcsolatos az pedig nagyon érdekes, mert Isten kér arra, hogy emlékezzünk a hibáink miatt a TEGNAP-ra, mint tanulságra, de ezt is mondja Isten:

"Ezt mondja az Úr, aki utat készített a tengeren, ösvényt a hatalmas vízen át, Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múltakon tűnődjetek! Mert én újat cselekszem, most kezd kibontakozni, majd megtudjátok! Már készítem az utat a pusztában, a sivatagban folyókat fakasztok."

Ézsaiás 43:16, 18-19

És Krisztus mondja ezt is:

Jézus követése

57 Amikor mentek az úton, valaki ezt mondta neki: "Követlek, akárhova mégy." 58 Jézus azonban így felelt: "A rókáknak barlangjuk van, és az égi madaraknak fészkük, de az Emberfiának nincs hova fejét lehajtania." 59 Egy másikhoz pedig így szólt: "Kövess engem!" De ő ezt kérte: "Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek, és eltemessem apámat." 60 Jézus így válaszolt neki: "Hadd temessék el a halottak a halottaikat, te pedig menj el, és hirdesd az Isten országát!" 61 Egy másik is ezt mondta: "Követlek, Uram, de előbb engedd meg, hogy búcsút vegyek házam népétől." 62 Jézus pedig így felelt: "Aki az eke szarvára teszi a kezét, és hátratekint, nem alkalmas az Isten országára."


MA

Folyamatosan azzal foglalkozunk, hogy mi volt TEGNAP és, hogy mi lesz HOLNAP?
De eszünk be jut a ma? Gondolkozunk azon, hogy mi van ma? Mit teszünk és hogyan?

De Krisztus mondja ezt is!!!

Isten gondviselése

25 "Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, és mit igyatok, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál? 26 Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem takarnak, és mennyei Atyátok eltartja őket. Nem vagytok-e ti sokkal értékesebbek náluk? 27 Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy arasznyival is? 28 Mit aggódtok a ruházatért is? Figyeljétek meg a mezei liliomokat, hogyan növekednek: nem fáradoznak, és nem fonnak, 29 de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül akár csak egy is. 30 Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, így öltözteti az Isten, nem sokkal inkább titeket, kicsinyhitűek?" 31 "Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? - vagy: Mit igyunk? - vagy: Mit öltsünk magunkra? 32 Mindezt a pogányok kérdezgetik; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre. 33 De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek. 34 Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja."

Nem tudom ki, hogy van vele, de a BIBLIA egy szuper használati utasítás az életünkre, tele Isten igéjével. Ha MA arra koncentrálunk, hogy Istenben legyünk, Istenben járjunk és neki mindenben megfeleljünk, ha az Ő kéréseinek, parancsolatainak eleget tegyünk! Szóval egy szó, mint száz, ha MA Istennel ÉLŐ kapcsolatunk van (igen Isten megenged dolgokat az életünkben), akkor nem vakarjuk a fejünket a TEGNAP miatt és nem aggódunk a HOLNAP-ért...

Azt kívánjuk mindenkinek, hogy hozzon döntést. Minden MA Istenben, Istennel kezdődik. Harcoljuk meg az Ő igazságát győztesen, képviselve Őt a világban bárhová is helyez minket!

Legyen az az Újévi fogadalom, hogy "Istenben lenni még többet!"






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése